KULINARIA - piątek, 25 października 2013

Kulinarnie - Placuszki z tzw. " zsiadłego" mleka

W życiu każdego z nas przychodzi taki moment, że jeśli mamy ochotę coś zjeść to musimy to owe coś własnoręcznie przygotować. Tak też było w moim przypadku. Zdecydowałam, że wypróbuję przepis bo najprościej mówiąc zmusiła mnie do tego sytuacja. Zakupione mleko w mgnieniu oka zmieniło swoją konsystencję i nici z kawy zbożowej. Pozostało mi więc przeszukać zasoby Internetu w poszukiwaniu inspiracji, jak mogę zużytkować wspomniany produkt. Jako, że słyszałam o placuszkach właśnie z takim a nie innym mlekiem - postanowiłam spróbować.

Składniki (około 20 placków):
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka zsiadłego mleka
  • 2 szklanki przesianej mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
 Przygotowanie:

  • Żółtko należy  utrzeć z cukrem, solą, sodą.
  • wlać zsiadłe mleko.
  • Wsypać mąkę, cały czas ucierając.
  • Utartą masę ostrożnie wymieszać z ubitą pianą z białka.
  • Na patelni rozgrzewać tłuszcz i łyżką kłaść ciasto formując nieduże placuszki.
  • Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Jak same widzicie przepis jest banalnie prosty i szybki. Przez co w krótkim czasie można przygotować smaczne placuszki, które można podać na mnóstwo sposobów - chociażby posypane cukrem pudrem lub z konfiturami. 




 Na koniec nie pozostaje mi nic innego jak życzyć wszystkim  Smacznego

Próbowałyście? Smakowały?

Dziękuję za wszystkie pozostawione na moim blogu komentarze :)