KULINARIA - sobota, 24 stycznia 2015

Przepis na idealny wieczór (1)

Drogie moje, ostatnio na platformie ZBLOGOWANI ruszyła akcja skierowana do blogerów pod hasłem: "Przepis na idealny wieczór". Daje ona, nam blogerom szansę udziału w konkursie trwającym od 16 stycznia do 12 lutego. Wówczas aż 6 osób zostanie laureatami. Na zwycięzców co tydzień czeka weekend SPA dla dwóch osób w hotelu Miłomłyn Zdrój oraz jeden z pięciu zestawów produktów Patak's. To właśnie w  w ramach tej akcji stałam się posiadaczką aż pięciu produktów pochodzących z kuchni indyjskiej. 
Zadanie konkursowe polega na przygotowaniu dania z sosem Patak's i pokazaniu swojego przepisu na idealny wieczór.



Wśród nich znalazł się:
Butter Chicken Indyjski Sos - kremowy sos pomidorowy z dodatkiem masła, kardamonu i kozieradki
Tikka Masala Indian Curry Sauce - Indyjski Sos Tikka Masala
Korma - Indian Curry Sauce - Indyjski Sos Korma
Mild Curry Paste 
Sweet Mango Chutney - Słodkie Chutney z Mango


Choć wydawać by się mogło, że produkty te pochodzą od polskiego producenta to rzeczywistość jest zupełnie inna. 
Firma Patak's powstała w Anglii w 1957 roku i bardzo szybko osiągnęła międzynarodowy sukces. W asortymencie znajdują się sosy do gotowania, pasty curry, sosy chutney i pikle. Produkty te zdobyły liczne nagrody i wyróżnienia. Dostępne są w ponad 45 krajach między innymi w Wielkiej Brytanii, Europie, Japonii, Australii, Nowej Zelandii, USA i Kanadzie.


Patak's stworzyła linię autentycznych indyjskich produktów spożywczych, które cechuje łatwość i szybkość przygotowania oraz bogaty smak. 
Dzięki zastosowaniu sosów do gotowania, past curry, sosów chutney i pikli warzywnych banalnie proste staje się stworzenie autentycznych dań kuchni indyjskiej.



Producent na swojej stronie inspiruje do stworzenia dań. Znajdują się tam typowo polskie przepisy z dodatkiem produktów kuchni Patak's jak i te pochodzące z indyjskiej kuchni. 

Wśród kuchni polskiej znalazłam przepis, który mnie zagorzałej wegetariance niewątpliwie przypadł do gustu. 

Pieczone pierogi z warzywnym farszem w sosie Mild Curry

Do ich przygotowania potrzebne będą następujące składniki:

Składniki na ciasto: mąka, woda i sól
Składniki na farsz: 300g ziemniaków, 1 cebula, 1 mała marchew, 1 mały pęczek natki pietruszki, 0,5 słoika sosu Mild Curry Patak's, olej, sól i pieprz.
Składniki na dip: 400 ml jogurtu naturalnego, 1 mały pęczek mięty.

Sposób przygotowania: 
Stopień trudności: średnio trudne
Czas przygotowania: 1h
Ilość porcji: 2

Zdjęcie: Źródło

Zagnieć ciasto i przykryj wilgotną ściereczką. Ziemniaki, marchew i cebulę pokrój drobno. Smaż na oleju. Dodaj sos i duś przez chwilę, aż składniki zmiękną. Dodaj natkę pietruszki i jeśli trzeba dopraw do smaku. Przestudź.
Ciasto rozwałkuj, wytnij krążki na pierogi, nałóż farsz i zlep. Piecz posmarowane lekko olejem lub smaż na głębokim tłuszczu. Podawaj z dipem z jogurtu i mięty.  

Przepis wydaje się być smaczny i jakże kojarzy mi się z kuchnią Indii. Na samą myśl cieknie ślinka. 
Więcej różnych przepisów możecie znaleźć: na stronie www.pataks.pl

Teraz zastanawiam się co też wyczarować z dodatkiem dostępnych sosów. Możecie być jednak pewne, że szczególną uwagę zwrócę na dania wegetariańskie. No chyba że w gotowanie włączy się moja Mama, wówczas możecie spodziewać się niemal wszystkiego.

Logo - Źródło
Produkty otrzymałam dzięki portalowi




A Wy lubicie kuchnię indyjską? Co z niej najbardziej sobie chwalicie?

Dziękuję za wszystkie pozostawione na moim blogu komentarze :)