KULINARIA - niedziela, 15 lutego 2015

Muffinki z rodzynkami

Drogie moje witam Was w to niedzielne, leniwe popołudnie. Wczoraj z okazji Walentynek przygotowałam kolejne muffinki. Tym razem nie skończyło się na jednej porcji. Od momentu, gdy po raz pierwszy wypróbowałam przepis na czekoladowe muffinki, ciągle eksperymentuję i robię ich jakąś inną wersję. Wczoraj prócz dobrze Wam już znanych czekoladowych, po raz pierwszy upiekłam też inne - muffinki z rodzynkami. 



Muffinki te nie tylko ładnie wyglądają ale też świetnie smakują. Do ich przygotowania potrzeba mleka, mąki, rodzynek, cukru i proszku do pieczenia. 


Składniki: 

2 szklanki mąki
garść rodzynek 
0,5 szklanki cukru
4 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
200 ml mleka
80 ml oleju
2 jajka

Przygotowanie:

Do pierwszej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier oraz cukier waniliowy. Do drugiej wbijamy jajka. Wlewamy mleko oraz olej. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do miski z suchymi składnikami. Wszystko dokładnie łączymy ze sobą. Na koniec dodajemy rodzynki i mieszamy. Gotową masą wypełniamy papilotki do 2/3 ich wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez ok. 20 minut. 


SMACZNEGO !!!

  1. Cudne! i z pewnością smaczne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem. Zniknęły szybciej niż się pojawiły.

      Usuń
  2. Narobiłaś mi znowu smaku na noc :) Jak czytam i oglądam Twoje posty, robię się głodna ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio jakoś cześciej cos pichcę :)

      Usuń
  3. Naprawdę warto zrobić:) sama je jadłam są super ! robiłam też z innego przepisu, ale ten ma lepsze proporcje składników i mufinki poprostu rozplywają się w ustach i na drugi dzień nie są przesuszone:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie pozostawione na moim blogu komentarze :)