KULINARIA - środa, 11 lutego 2015

Wieczór filmowy - najbardziej wyjątkowy z wyjątkowych...

Drogie moje, dziś mam przyjemność podzielić się z Wami kolejną porcją indyjskich inspiracji. Tym razem przygotowałam coś, wyjątkowego z produktem marki Pataks o nazwie Garlic Picle czyli średnio - ostrymi piklami czosnkowymi - unikalną mieszanką ząbków czosnku, chilli i autentycznych indyjskich przypraw. Jak pisałam Wam na początku mojej przygody z sosami marki Pataks, wybieram potrawy wegetariańskie, ponieważ sama taki styl żywienia preferuję. Toteż tym razem również mam dla Was bezmięsną propozycję, która jest smaczna a jednocześnie szybka i łatwa do przygotowania. 

Tarta z piklami czosnkowymi



Składniki na ciasto:

300 g mąki
150 g margaryny
1,5 łyżki wody
1 jajko
szczypta soli




Składniki na nadzienie:

kostka twarogu
2 łyżki śmietany
pikle Pataks
żółty ser




Przygotowanie:

Na początek przygotowujemy kruche ciasto. W tym celu łączymy z sobą mąkę, margarynę oraz szczyptę soli. Wyrabiamy do momentu, aż składniki się połączą i nie będzie grudek. Dopiero wówczas dodajemy jajko oraz wodę i dokładnie ze sobą łączymy. Gdyby okazało się że masa jest zbyt gęsta można dodać nieco więcej wody. Tak powstałe ciasto wkładamy do lodówki. Teraz możemy zabrać się za przygotowywanie farszu. Do miski wrzucamy twaróg i mieszamy go z odrobiną śmietany do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli jest to konieczne można użyć blendera. Masę odstawiamy i wracamy do naszego ciasta. Wyciągamy je z lodówki i rozwałkowujemy na kształt i wielkość naszej formy. Następnie wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy aż się zarumieni, przez ok. 20 minut. W międzyczasie ścieramy ser żółty. Po upływie zalecanego czasu wyjmujemy ciasto z piekarnika i czekamy aż wystygnie. Dopiero wówczas na tartę nakładamy przygotowaną masę serową (twaróg), następnie pikle czosnkowe oraz uprzednio starty żółty ser. Tak przygotowaną tartę ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 10 minut.



SMACZNEGO !


Jak widzicie, przygotowanie go nie jest trudne i Wy również możecie je przygotować w domowym zaciszu a dodatkowo staniecie przed szansą udziału w wyjątkowej promocji, jaka przygotował producent. Więcej szczegółów znajdziecie na stronie: Patak's



W telegraficznym skrócie wygląda to tak, że by wziąć udział w akcji należy:

- kupić sos marki Patak's i zachować paragon
- zarejestrować zakup na stronie Patak's
- dodać zdjęcie paragonu
- czekać na unikalny kod VOD wysłany mailem
- po czym już tylko delektować się daniem z produktem Patak's, oglądając wybrany przez siebie film na cineman.pl/pataks



Ja właśnie dzisiaj zafundowałam sobie kolejną już filmową ucztę z Patak's. Do tej pory, przygotowując się do takiego wieczoru miałam gotowy scenariusz, obejmujący niemal każą minutę jego trwania a już na pewno wiedziałam co, będę oglądać. Dziś jest zupełnie inaczej i dlatego jest on tak WYJĄTKOWY. Nie jest bowiem ważne co będę oglądać, bo potrawa ma tak interesujący smak że to właśnie na delektowaniu jej się skupiam a nie na tym, co oglądam gdzieś tam w tle dla zabicia czasu. Jestem przekonana, że gdy tylko jej skosztujecie - przyznacie mi rację. Bez względu jak interesujący film macie zamiar oglądać - zapewniam - potrawa ta przyćmi go bez wątpienia i to ona będzie bohaterem wieczoru.

Jak podoba Wam się moja dzisiejsza propozycja? Skusicie się?



zBLOGowani.pl

  1. Bardzo smacznie tutaj... :) Bardzo pyszna propozycja !

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie :) Nic, tylko się skusić na zrobienie tego w domu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba tylko zachować umiar w dodawaniu pikli. No chyba że ktoś lubi mocno pikantne potrawy.

      Usuń

Dziękuję za wszystkie pozostawione na moim blogu komentarze :)