czwartek, 2 kwietnia 2015

Kolejna dawka dietetycznych rad ...

Drogie moje, po tym małym przerywniku w postaci posta z wielkanocnymi inspiracjami, znów powracam do niezwykle popularnego ostatnio tematu diet i odchudzania. Tym razem mocno ograniczyłam kalorie z Wspomnianych już 1396 kcal do 1154 kcal - ( 45 % węglowodanów, 30 % białka i 25 % tłuszczu ). Nie jest to jednak mój sposób żywienia a jedynie - dieta uderzeniowa, która stosuję 2 dni w tygodniu, by pobudzić metabolizm do pracy. 


Dieta uderzeniowa - bezmięsna

Śniadanie: 
- herbata lub kawa z chudym mlekiem 1,5 % tł.
- 6 ciastek FIBROKI lub 2 grzanki razowe FIBROKI z niskosłodzonym dżemem lub 2 kromki razowego chleba z chudym twarogiem i warzywami.


Drugie śniadanie: 
- 2-3 plastry melona lub ananasa lub jabłko

Obiad: 
- kotlety z cukini
- zupa cebulowa

Sposób przygotowania kotletów z cukini:
Potrzebne składniki: 
1 cukinia, 2 jajka, otręby owsiane, słodka papryka mielona, sól i pieprz.

Przygotowanie: cukinię należy pokroić w plastry. Następnie sparzyć przez moment wrzątkiem by nieco zmiękła. Oprószyć słodką papryką. Panierować w jajku i otrębach owsianych. Smażyć na teflonowej lub lekko natłuszczonej patelni. Doprawić solą i pieprzem. 

Sposób przyrządzenia zupy cebulowej: 
Potrzebne składniki: 2-3 średnie cebule, 0,75 l wywaru warzywnego, gałka muszkatołowa.


Przygotowanie: 
Cebulę należy posiekać w cienkie piórka a następnie dusić w niewielkiej ilości warzywnego wywaru, do momentu jej zbrązowienia. Dbamy jednak o to by potrawy nie przypalić. Nastepnie cebulę przekładamy do pozostałego wywaru i gotujemy przez 15 minut. Doprawiamy tartą gałką muszkatołową. 

Podwieczorek: 
- maślanka lub jogurt z dwiema łyżkami granulek FIBROKI
- kiwi


Kolacja:
- zupa cebulowa
- maślanka lub jogurt z dwiema łyżkami granulek FIBROKI

Jak wiecie samo stosowanie diety to jeszcze nie wszystko. Należy pamiętać o kilku nie mniej ważnych zasadach w trakcie diety. 

1. Regularność to podstawa - w procesie odchudzania bardzo ważne jest nie tylko to, co jemy ale również to kiedy i z jaką częstotliwością spożywamy posiłki. Regularne jedzenie pozwala na bieżące wykorzystanie dostarczanych kalorii i nieodkładanie się ich w formie tkanki tłuszczowej. Posiłki powinny być spożywane co ok. 3 godziny. 

2. Pamiętaj o wodzie... - w ciągu dnia należy wypijać ok. 1,5 - 2 litrów wody mineralnej. Ma ona dobroczynny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Oczyszcza, filtruje, nawadnia organizm i pozwala pozbyć się szkodliwych produktów przemiany materii a przy tym zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie. 

3. Majonezy i sosy na jego bazie - mogą sprzyjać temu, że nawet sałatki zyskają wysoką kaloryczność. Majonez to przecież mieszanka jajek, oleju i przypraw. Nic więc dziwnego, że jego kaloryczność zbliżona jest do tej w postaci masła czy oleju. 

4. Soki i napoje nie zastąpią zwykłej wody - soki i napoje słodzone nie mogą być traktowane na równi z wodą. W szklance soku znajdują się witaminy, ale też spora dawka cukru a co za tym idzie - kalorie. Wypijając litr soku dostarczamy do organizmu aż 460 kcal czyli kaloryczności dużego posiłku. 

5. Bez śniadania ani rusz - wiele osób pomija pierwszy posiłek. Czasem robią to nieświadomie, z braku czasu, lub chcąc ograniczyć ilość spożywanych posiłków. Nie mniej jednak to właśnie śniadanie jest niezbędną dawką energii, na początek dnia. Pomijając ten posiłek narażamy się na spowolnienie metabolizmu, dekoncentrację i rozdrażnienie. Spożywanie śniadań bardzo korzystnie wpływa na organizm: uodparnia na stres, pomaga utrzymać właściwą masę ciała, wzmacnia odporność, poprawia koncentrację - ułatwia naukę i zapamiętywanie, usprawnia układ nerwowy. 



6. Kolacja równie ważna - kolacja jest równie ważnym posiłkiem jak wszystkie inne w ciągu dnia. Powinna być jedzona ok. 3 godz. przed pójściem spać i nie powinna zawierać węglowodanów tzn.: chleba, makaronu, ryżu, produktów mącznych - klusek czy placków. Stosując się do tych zasad można mieć pewność że nie będzie ona przyczyną wzrostu kilogramów i korzystnie wpłynie na metabolizm. 

7. Owoce i warzywa - powinny znajdować się w dużej ilości w każdej diecie i być składnikiem zdrowych posiłków. Warzywa warto spożywać jako dodatek do dań głównych a owoce jako przekąskę - na drugie śniadanie czy podwieczorek. Pamiętać należy o tym by nie jeść owoców po kolacji czy w godzinach wieczornych, ponieważ cukier w nich zawarty nie powinien być dostarczany w końcowej części dnia. 

8. Planowanie i dobra organizacja to ważny element diety. Bez tego nie ma możliwości utrzymania zaplanowanej diety. Aby jej przestrzegać należy spożywać regularne, zdrowe posiłki i przekąski. Wiąże się to więc z odpowiednim planowaniem - zawsze wcześniej powinno się zastanowić nad menu na kolejny dzień, zrobić zakupy korzystając z uprzednio przygotowanej listy. Po powrocie do domu zrobić kolację oraz porcję jedzenia na następny dzień. Warto mieć w lodówce nieco produktów - by nawet awaryjna sytuacja nas nie zaskoczyła. Pomocne będą tutaj artykuły z dłuższym terminem przydatności - jogurty, kefiry. Większa ilość owoców i warzyw oraz mrożone mięso i ryby. Pieczywo także nadaje się do mrożenia. W wyjątkowych sytuacjach można również skorzystać z usług firmy cateringowej - pamiętając o podstawowych zasadach : dużo surówek, bez ziemniaków, frytek i ryżu oraz makaronu, a mięso chude i najlepiej bez panierki. 

9. Uważaj na owoce. Mimo, że są pyszne i zdrowe zawierają w sobie cukry, które nie powinny być dostarczane do organizmu pod wieczór. Toteż należy zamienić wieczorne owoce na porcję chrupkich warzyw. 

10. Zrezygnuj z panierek. To właśnie one niejednokrotnie podwajają kaloryczność potraw. Zarówno mięso jak i rybę można bogato przyprawić i upiec na chrupiąco lub podsmażyć na łyżce oliwy lub na patelni grillowej. Jeśli nie wyobrażasz sobie kotleta lub ryby bez panierki oprósz potrawę minimalną ilością bułki tartej albo zmielonymi otrębami. 

11. Mimo diety każdemu z nas przychodzi zgrzeszyć - sięgając po kawałek szarlotki czy innego dania. Należy jednak pamiętać o tym, żeby robić to z głową. Jeśli już zjesz coś niedietetycznego - zrób to w ramach któregoś posiłku a nie między nimi jako dodatkowy produkt.

12. Nabiał jest cennym źródłem aminokwasów, wapnia i witaminy D3. Przy tym również częśc produktów tego typu ma niebotycznie dużą zawartość tłuszczu, przez co może niweczyć efekty diety. Okazuje się bowiem, że żółty ser może zawierać nawet do 48 % tłuszczu. Jeśli nie możemy go sobie odmówić zdecydujmy się na ten o zawartości tłuszczu do 20 %  i sięgajmy po niego nie częściej jak dwa razy w tygodniu w niewielkiej ilości. 

13. Unikaj soli. O tym chyba wie każda z nas. Sól jednak nie występuje jedynie w czystej postaci. Pojawia się także w wielowarzywnych przyprawach czy kostkach rosołowych. Staraj się więc gotować na wywarze warzywnym. 

Na dziś limit porad wyczerpany. Nie mniej jednak mam dla Was jeszcze całe mnóstwo dietetycznych postów. Mam nadzieję, że nie zanudziłam Was kolejną ich dawką i chętnie ponownie tu zajrzycie.

6 komentarzy:

  1. nigdy nie jadłam zupy cebulowej, muszę wypróbować ale to chyba bardziej posiłek na jesień nuż wiosnę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesli masz ochote spróbować to polecam, ale nie tę ktorej przepis zamieściłam tutaj. Ta akurat nie jest kwintesencja smaku zupy cebulowej.

      Usuń
  2. czytam z wielkim zaciekawieniem bo sama próbuje stowoac diety ostatnio

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że jest tu coś interesującego dla Ciebie 😊

      Usuń

Dziękuję za wszystkie pozostawione na moim blogu komentarze :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...