BABKA CYTRYNOWA NA OLEJU

Drogie moje, dziś u mnie temperatura nieco spadła. Można więc wreszcie wyjść na zewnątrz, pooddychać rześkim powietrzem. Zauważyłam też, że powróciła ochota na zjedzenie czegokolwiek, ostatnio bowiem posiłki ustąpiły miejsca hektolitrom zimnych napoi. Dziś więc kiedy to uruchomienie piekarnika nie grozi już podwojeniem temperatury w domu, postanowiłam upiec coś innego niż muffinki. Początkowo zastanawiałam się nad jakimś ciastem z dodatkiem owoców sezonowych, ostatecznie jednak lenistwo zwyciężyło i wykorzystałam tylko to, co miałam pod ręką. Bez konieczności wychodzenia z domu.




Uwielbiam niemal wszystko, co tylko jest choć odrobinę słodkie. Do niedawna prym wiodły wszystkie te wypieki, spływające grubą warstwą, wcale nie dietetycznej masy. Teraz zdecydowałam, że do zera ograniczam wszystkie "gotowe" słodycze, które można nabyć w sklepie. Do minimum natomiast ograniczam ciasta przygotowywane w domu.




To, co przygotowałam dziś dla Was - a więc babka cytrynowa z olejem - jest dziecinnie proste i udało mi się ją upiec mimo, że robiłam ją po raz pierwszy. Ciasto idealnie nadaje się niemal na każdą okazję. Jest tradycyjne, domowe, pyszne i to co podoba mi się w nim najbardziej - łatwe w przygotowaniu. Mamy bowiem z głowy całe to długie wyrabianie ciasta, ucieranie go czy też pilnowanie. Na co zatem mamy się przygotować, chcąc je upiec? Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki i po prostu upiec. Potem już tylko ozdobić w dowolny dla nas sposób - lukrem, bakaliami czy też jak zrobiłam to ja przy użyciu cukru pudru.




Jak już Wam mówiłam ciasto to jest nie tylko dziecinnie proste, ale przede wszystkim szybkie do przygotowania. To jeden z tych przepisów, które zdążymy zrealizować, zanim nasi goście zapukają do drzwi. Zastanawiacie się czemu jest takie szybkie? Otóż, jest to jedno z tych ciast gdzie zamiast masła czy margaryny, które wymagają od nas mozolnego ucierania - dodajemy olej. Jego zaletą jest nie tylko to. Ma on  neutralny smak a przy tym zawiera wiele cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych. Dodatkowo jest zdecydowanie zdrowszy niż wspomniane masło czy margaryna.






Babka cytrynowa na oleju - nie tylko ładnie pachnie, ale też świetnie smakuje, nie jest zbyt słodka i zawsze wychodzi wilgotna, puszysta i miękka.


BABKA CYTRYNOWA NA OLEJU
_________________________________________________________________________________


/ Składniki/

1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
1 szklanka mąki tortowej + 1 szklanka mąki ziemniaczanej 
/ ja użyłam 2 szklanek mąki tortowej/
skórka starta z całej cytryny
sok z cytryny
/opcjonalnie zamiast skórki i soku można użyć aromatu cytrynowego/





/Przygotowanie/ 

Jajka ucieramy na puszystą, białą masę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z łyżeczką proszku do pieczenia. I wszystko dokładnie miksujemy. Na końcu cienką strużką wlewamy olej, cały czas mieszając. W tym miejscu możemy dodać aromat, skórkę z cytryny, sok czy nawet bakalie. Formę smarujemy  tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto wlewamy do formy. Pieczemy przez ok. 60 min. w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu możemy polukrować je lub jak zrobiłam to ja posypać cukrem pudrem. 


SMACZNEGO!


Co myślicie o tak dziecinnie prostym przepisie na ciasto? Skusiłybyście się na kawałek? 
A może jest ono Wam już dobrze znane i często gości na Waszych stołach? 

Komentarze

  1. Oj nabrałam ochoty na taką babkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. i u mnie dziś nareszcie było pieczenie (w te upały zupełnie mi się nie chciało) - kruche ciasto z borówkami i kruszonką kokosową :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jedna z moich ulubionych, czasami piekę, też na oleju

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, mniam. Pewnie godzina i ani śladu po cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślę, że mogłoby się udać nawet z moim antytalentem kuchennym, podoba mi się też motyw zastąpienia masła czy margaryny olejem. Na pewno wyszło pyszne i pewnie kiedyś wypróbuję ten przepis :)
    Ps. Piękne te kwiaty ! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Specjalnie weszłam, gdyż planuję zrobić za chwilę ciasto mocno cytrynowe i nie byłam pewna, czy mogę użyć oleju zamiast masła :) No i mogę. I nie zawaham się go użyć:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie pozostawione na moim blogu komentarze :)

Internetowa wyszukiwarka ofert pracy

POSTAW KAWĘ

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Copyright © Magda bloguje