KULINARIA - sobota, 29 sierpnia 2015

Kulinarne inspiracje: ciasto bez jajek

Drogie moje, te z Was, które śledzą już od jakiegoś czasu mojego bloga, z pewnością zauważyły moment, kiedy zaczęły pojawiać się na nim posty kulinarne. Początkowo ostrożnie, teraz sama zauważam, że coraz śmielej wybieram potrawy, które chcę przygotować. Zazwyczaj u mnie znajdziecie propozycje dań wegetariańskich, lub deserów. Jeśli już zdecyduję się na jakieś danie z dodatkiem mięsa, to możecie być pewne, że a i owszem przygotować je przygotuję, jednak co do jego walorów smakowych zmuszone będziecie zdać się na opinię " mięsożernych" członków mojej rodziny. Jestem jednak zdania, że najlepiej jest pisać o czymś czego samemu się spróbowało, dlatego możecie liczyć na dania, które nie tylko  własnoręcznie przygotuję ale też zdegustuję. Dziś mam dla Was kolejny przepis na ciasto. Dotychczas prym wiodły u mnie przeróżne odmiany muffinek. Teraz powoli wypływam na nieznane wody. Ostatnio po raz pierwszy upiekłam babkę na oleju. Wszystkim smakowała na tyle, że nim się obejrzałam, to nie było po niej śladu. Dziś miałam ochotę coś upiec, ale jak na ironię okazało się, że w domu  nie ma ani jednego jajka. Nie chciałam iść do sklepu, bo ostatnio mam jakieś mieszane uczucia do tych jaj, tam kupowanych. Zaczęłam się więc zastanawiać, co mogę upiec bez nich. Przejrzałam całe mnóstwo przepisów i w końcu znalazłam:


Ciasto bez jajek
________________________________________

Jest to jedna z tych propozycji, którą uda Wam się zrealizować nawet wtedy, kiedy Wasza lodówka świeci pustkami. Do przygotowania ciasta potrzeba naprawdę niewiele -

Składniki:

1 1/2 szklanki mąki
1 szklankę cukru
1 płaską łyżeczkę sody
3 łyżki kakao
6 łyżek oleju
1 łyżkę octu
1 szklankę zimnej wody
i aromat waniliowy.






Sposób przygotowania: 

Przygotowanie ciasta jest dziecinnie proste. Na początku łączymy ze sobą wszystkie suche składniki a więc mąkę, cukier, sodę i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy. A następnie dodajemy płynne składniki: olej, ocet, wodę i aromat. W przypadku tego ostatniego, jako że nie miałam aromatu waniliowego, zastąpiłam go rumowym. Wszystko ponownie, dokładnie ze sobą mieszamy, do momentu uzyskania jednolitej masy. Formę smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą i wylewamy do niej ciast. Pieczemy je przez 45-50 minut w temperaturze 175 stopni. Ja dodatkowo posypałam je z wierzchu cukrem pudrem.



Przepis znalazłam tutaj i bardzo delikatnie go zmodyfikowałam. 

Mimo, że wydawać by się mogło iż z tak niewielu składników nie zdoła się zrobić nic to ciasto smakuje naprawdę dobrze. Jest to świetna alternatywa, kiedy dopada Was ochota na coś słodkiego. lodówka świeci pustkami a Wam nie chce się iść do pobliskiego sklepu. Z całą pewnością wystarczy by uciszyć apetyt na słodycze.


SMACZNEGO

Jeśli kiedykolwiek znajdziecie się w podobnej sytuacji jak ja dziś tzn. brak produktów a wielka ochota na upieczenie czegoś, to zachęcam Was do wypróbowania tego właśnie przepisu.




Jak Wy radzicie sobie, kiedy dopada Was ochota na coś słodkiego a w domu nie ma dosłownie nic?
Wypróbowałyście już kiedyś ten przepis? A może macie własne sprawdzone przepisy, po które sięgacie w awaryjnych sytuacjach?

  1. Wygląda bardzo apetycznie :)

    Kochana poklikasz w linki w najnowszym poście ?
    Bardzo proszę :* Z góry ślicznie dziękuję ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Awesome post my Dear ! :)

    http://www.2016handbag.com

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny przepis, ostatni mój wypiek zrobiłam na święta Bożego Narodzenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pytałaś o zestaw do hybryd. Ja wszystko kupowałam osobno ale korzystniej finansowo na pewno opłaca się zestaw. Np. semilac bo jest super i każdy kocha ich produkty, także ja:
      http://semilac.pl/pl/glowna/1025-zestaw-semilac.html?search_query=zestaw&results=1
      możesz też rozejrzeć się na aliexpress. nie dawano zamówiłam tam sporo lakierów hybrydowych za 1,5$ za sztukę. czekam na paczkę.

      Usuń
  4. Chętnie bym spróbowała kawałek. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak następnym razem coś upiekę to zapraszam :)

      Usuń
  5. Nigdy nie robiłam takiego ciasta, ciekawa jestem czy by mi wyszło ;) Ostatnio z takich szybkich przepisów na słodkości króluje u mnie pianka zrobiona z połączenia galaretki i serka homogenizowanego ;) słodkie, a nie tuczące, no i całkiem fajnie zapycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłaś mi smaka na jakiś deser... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. zaskakujący przepis :D nie słyszałam nigdy o cieście bez jajek :D

    OdpowiedzUsuń
  8. może w weekend uda mi się wypróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Znam podobne ciasto ale bez octu ale z wodą gazowaną i można dosypać np. rodzynki albo wiśnie z kompotu.

    OdpowiedzUsuń
  10. musi być pyszne :)
    eunikovakinga.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. kiedyś myślałam,że nie można zrobić ciasta bez jajek, ale moja babcia, która ich jeśc nie może, piecze wszystko bez jajek :D
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam wygląda smakowicie! :))

    Pozdrawiam,xx
    http://clarkyss.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto wygląda bardzo apetycznie, fajny przepis , koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie pozostawione na moim blogu komentarze :)