wtorek, 4 sierpnia 2015

Kulinarne inspiracje: PANCAKES

Drogie moje, post, który będziecie miały okazję przeczytać dzisiaj chodził za mną tak naprawdę od bardzo dawna. Zawsze jednak pojawiała się jakaś przeszkoda, która uniemożliwiała mi  realizację. Dziś jednak zrobiłam, co w mojej mocy by sprostać i jest. Po wielu różnorodnych tematach, tym razem przygotowałam dla Was post kulinarny, w którym gwoździem programu będzie nie co innego jak naleśniki. Bo powiedzcie - kto ich nie lubi? Jednak tu Was zaskoczę. Nie będą to nasze, polskie naleśniki a pancakes - prosto zza Oceanu. 



Danie to obowiązkowo gości na stołach Amerykanów, którzy wręcz je uwielbiają. Mają one postać małych, grubych placuszków o średnicy około 12 cm. Nie mniej jednak są bardzo sycące. Tradycyjnie podaje się je z dodatkiem syropu klonowego. W celu uzyskania puszystej konsystencji do ciasta dodawany jest proszek do pieczenia a jogurt ma być gwarantem odpowiedniej gęstości.





Po tym, jak pancakes robią furorę w naszym kraju, ja także zdecydowałam się wypróbować je i przekonać się jak smakują. Dzisiaj przygotowałam dla Was dwa przepisy, które zapewnią Wam niezapomniane doznania smakowe.  Wiem, co mówię, bo już oba wypróbowałam i naleśniczki znikały z talerzy niczym za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. 

Tymczasem zapraszam Was do wypróbowania i przekonania się czy Wam także przypadną do gustu.





Pierwszy przepis określany jest mianem tej receptury, z której korzystają Amerykanie.
___________________________________________________________________________________

Do przygotowania pancakes potrzebujemy:

1 i 1/4 szklanki mąki
1 jajko 
1 i 1/4 szklanki maślanki
1/4 szklanki cukru pudru
1 czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia
1 łyżeczkę sody
1/4 szklanki oliwy
szczyptę soli






Przygotowanie: 
___________________________________________________________________________________

Połączyć ze sobą wszystkie składniki. Można do tego celu użyć blendera lub jak zrobiłam to ja zwykłej ręcznej trzepaczki. Ważne jest jednak by otrzymać masę o konsystencji gęstej śmietany. Następnie rozgrzewamy patelnię i na średnim ogniu smażymy placuszki z obu stron. Nie używamy do tego już żadnego tłuszczu. Wszystko czego potrzebowaliśmy znajduje się już w przygotowanym cieście. Tak więc moje drogie smażymy je na SUCHEJ patelni. Podajemy je z syropem klonowym. 


Do przygotowania pancakes z drugiego przepisu 
___________________________________________________________________________________

potrzebujemy:

2 szklanki mąki
2 jajka
1 i 1/2 szklanki mleka 
75g rozpuszczonego masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru pudru
szczyptę soli.





Przygotowanie:
___________________________________________________________________________________

Mąkę przesiewamy. Następnie łączymy ją z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Roztrzepujemy jajka, po czym mieszamy je z mlekiem i przestudzonym masłem. Dodajemy do mąki i dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy podobnie jak w pierwszym przepisie na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu. Podajemy je z syropem klonowym lub wedle upodobania. 

SMACZNEGO !



___________________________________________________________________________________

Pancakes, które możecie dziś zobaczyć zostały przygotowane wg drugiego przepisu - z dodatkiem mleka. Podając je sięgnęłam po syrop klonowy Black Rose. Otrzymuje się go w wyniku odparowania wody z soku pochodzącego z pnia klonu. Posiada on wyjątkowy słodki, karmelowy smak, dzięki czemu jest świetnym dodatkiem do wielu potraw a zwłaszcza deserów, ciast, sałatek, lodów czy właśnie tak jak w moim przypadku do - pancakes.



Niewiele z nas wie, że wspomniany przeze mnie syrop klonowy jest znacznie zdrowszą alternatywą dla tych, którzy na co dzień sięgają po cukier do kawy czy herbaty. Wykazuje on przy tym podobnie jak miód właściwości bakteriobójcze. Jest także niezwykle wartościowy ze względu na zawartość przeciwutleniaczy. Znajdujące się w nim liczne polifenole, wykazują silne działanie przeciwzapalne a nawet antynowotworowe. Dodatkowo odgrywają istotną rolę w walce z miażdżycą, udarami, zaćmą czy nawet Alzheimerem. Duża zawartość witamin z grupy B sprzyja stymulacji metabolizmu, koncentracji i korzystnie wpływa na układ nerwowy.



Syrop do nabycia między innymi w marketach sieci KAUFLAND.
Cena ok. 25 zł/ 330 g

___________________________________________________________________________________


A jak to wygląda u Was? Przygotowujecie czasem domowe pancakes? 
Znacie cudowne właściwości syropu klonowego? 

11 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie, ciekawa jestem jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pancakes, ale z Nutellą :D

    OdpowiedzUsuń
  3. mniammm, zrobiłam się głodna, czas na śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo smakowicie wygląda a syrop klonowy lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbima wsztstko ala naleśnikowe;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedyś notorycznie objadałam się plackami i syropem klonowym, aż mi zbrzydło... ale to było pyszne! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojej, aż zrobiłam się głodna :) Ja mam dzisiaj w planie gofry i chyba zaraz się zabiorę za robienie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O jej, jak dawno ich nie jadłam... Narobiłaś mi ochoty ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Całkiem smacznie wyglądają umm;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie pozostawione na moim blogu komentarze :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...