sobota, 3 października 2015

Spaghetti z cukinią i papryką

Drogie moje, pewnie niewiele z Was przygotowując potrawy z makaronem w roli głównej myśli o tym skąd się wziął i jaka jest jego historia. Dzisiejszy post nie jest przypadkowy. Przekonacie się o tym już za chwilę. Wcześniej jednak, chcę byście poznały nieco bliżej spaghetti, które będzie królowało w dniu dzisiejszym. Wielu z Was pewnie ten rodzaj makaronu kojarzy się z Włochami.


Prawda jest jednak zaskakująca. Otóż, swoje początki miał on w Chinach. Tam jednak funkcjonuje pod nazwą klusek. Dopiero z czasem rozprzestrzenił się na inne obszary. Przyczynić miał się do tego ponoć Marco Polo, który przywiózł makaron wlasnie do Włoch podczas jednej ze swoich podróży. Włosi jednak nieco inaczej zdają się interpretować powstanie makaronu. Jego historia sięga jeszcze czasów Rzymian, którzy mają go zawdzięczać bogom. Nie wszyscy pewnie też wiedzą, że nie od zawsze makaronowi towarzyszyły takie dodatki, jak dziś. Do końca XVIII wieku podawany był on bez dodatku przypraw jak i sera. Dopiero we wczesnych latach XIX wieku zaczęto łączyć go z pomidorami. Sam przemysł makaronowy na większą skalę ruszył gwałtownie pod koniec XIX wieku i wraz z początkiem XX niemal na całym świecie. Obecnie wytwarza się go w Europie, Australii, Północnej i Południowej  Ameryce. Najpopularniejsze zdaje się być właśnie wspomniane już spaghetti. Nie brakuje jednak także i innych jego rodzajów. Największą różnorodność jak zapewne się domyślacie znajdziemy nie gdzie indziej jak właśnie we Włoszech. Dziś przygotowałam dla Was post kulinarny, w którym zaserwuję nie co innego jak właśnie spaghetti. Jednak nie w takiej odsłonie, jaką znałyście dotychczas a z dodatkiem cukinii i papryki.


Spaghetti z cukinią i papryką





Porcja dla 2 osób/ Czas przygotowania 30 minut

Składniki:

200 g makaronu spaghetti

1 sztukę bulionu na włoszczyźnie Knorr

1 marchewkę

1 cukinię

0,5 sztuki żółtej papryki

0,5 sztuki zielonej papryki

2 pomidory

0,5 szklanki soku pomidorowego

100 g parmezanu

1 łyżeczkę ziół prowansalskich

pieprz do smaku.

oliwa do smażenia






Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotuj al dente. Warzywa umyj i pokrój w kostkę.

2. Marchew, cukinię i paprykę usmaż na rozgrzanym oleju.

3. Dodaj pomidory, zioła i kostkę Knorr. Wszystko podduś.

4. Zalej całość sokiem pomidorowym i gotuj kilka minut. Przypraw pieprzem. Makaron wymieszaj z 

sosem i posyp serem. 


SMACZNEGO ! 

Dania z makaronu to potrawy, które idealnie nadają się do podawania w towarzystwie czerwonego wina. Sięgnęłam więc po I HEART SHIRAZ (Vinpol). Jest to czerwone wino półwytrawne o bogatej strukturze i pełnym smaku owoców jagodowych z lekko pikantną nutką. Pasuje do dań na bazie makaronu, choć nie tylko. Świetnie podkreśla także smak potraw z grilla.



Korzystając z tej okazji zapraszam Was do wypróbowania przepisu na spaghetti, zdegustowana wina jak i udziału w konkursie na stronie: www.konkurswiniarskiprw.pl oraz www.prw.sitspoz.pl



Jest to już jego trzecia edycja, organizowana przez Polską Radę Winiarstwa Złoty Medal PRW - wybór konsumentów. Miłośnicy wina mają niepowtarzalną okazję wytypowania najlepszych trunków spośród ośmiu kategorii alkoholi zagranicznych i krajowych. W konkursie prócz zwycięskich produktów wyłonieni zostaną internauci, którym wręczonych zostanie 10 skrzynek po brzegi wypełnionych zapasem cydru, win i miodów. Na tym jednak nie koniec atrakcji. Zostaną wybrane dwie osoby, które otrzymają równorzędne nagrody główne - wyroby winiarskie o wartości 150 zł zapakowane w walizki marki Wittchen. Konkurs trwa od 01.08-31.10.2015 r. 

WEJDŹ, ZAGŁOSUJ I WYGRYWAJ NAGRODY!

Mam nadzieję, że dzisiejszy post przypadnie Wam do gustu na tyle byście nie tylko wypróbowały przepis na spaghetti, ale także spróbowały polecanego przeze mnie wina I HEART SHIRAZ.

A w jakiej wersji Wy na ogół podajcie włoski makaron?

5 komentarzy:

  1. Bardzo "smakowity" post :) Ja podaję zazwyczaj makaron z mięsem i sosem, typowe spagetti.

    OdpowiedzUsuń
  2. Makaronu z cukinią jeszcze nie jadłam, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię spaghetti z różnymi dodatkami, więc Twój przepis na pewno też wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe danie, no i oczywiście wyborne wino. :) Makarony dają ogromne pole do popisu w kuchni. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie pozostawione na moim blogu komentarze :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...