środa, 2 grudnia 2015

DIY: Mikołajkowe propozycje upominków

Drogie moje, już tylko zaledwie kilka dni dzieli nas od Mikołajek. Należało by więc pomyśleć o jakichś upominkach dla najbliższych. Pamiętam, że kiedy byłam znacznie młodsza z wielkim przejęciem wyczekiwałam tego dnia. W szkole zazwyczaj odbywało się losowanie osób, którym należało przygotować mikołajkowy prezent. Teraz, z perspektywy czasu to powiem Wam, że wygląda to nieco inaczej. Minął ten czas, kiedy z niecierpliwością wyczekiwałam prezentu. U mnie w domu Mikołajki przybrały nieco inny wymiar. Domownicy przygotowują, co prawda coś dla siebie, jednak ograniczamy się raczej do drobnych słodkich upominków. Zupełnie inaczej oczywiście wygląda to w przypadku najmłodszych, którym tego dnia staramy się sprawić przyjemność. Jednak przy okazji dzisiejszego posta nie chcę pisać o prezentach dla najmłodszych, bo to co dla nich wybierzemy zależy od ich upodobań i zainteresowań. Dziś chcę zatem skoncentrować się na upominkach dla nieco starszych i to nie tych, które można kupić w sklepie lecz przygotować samodzielnie. 

NINE + SIXTEEN: Edible Love | Christmas Baking | Cute Packaging:
Zdjęcia: Źródło

Na pierwszym miejscu moich mikołajkowych upominków prym wiodą pierniczki. Nic tak nie oddaje klimatu świąt jak właśnie one. Zachwycają aromatem, smakiem i dają mnóstwo satysfakcji, tym którzy je przygotowują. A pięknie zapakowane mogą być naprawdę rewelacyjnym upominkiem dla najbliższych. 


1. Pierniki
________________________________________

To przysmak, który od niepamiętnych czasów gości na naszych stołach, pieczony przez nasze babcie, mamy a potem i przez nas same. Mało kto jednak wie skąd się wzięła ta tradycja. W Polsce początkowo przysmak ten funkcjonował pod nazwą - miodownik. Było to ciasto pieczone na bazie mąki i miodu, które przez lata dojrzewało w piwnicach. Jak więc widzicie nie od zawsze roznosiło ono aromat korzennych, aromatycznych przypraw. Dopiero pomyłka podczas wypieku sprawiła, że zyskało ono zupełnie inny wymiar. Mimo, że pierniki uważane są za wypiek polski to ponoć pochodzą z okolic dzisiejszej Holandii, gdzie dostępne były jedynie dla najbogatszych mieszkańców. 
Staropolskim zwyczajem ten rodzaj ciastek pojawiał się przy okazji Andrzejek czy Mikołajek i dołączane były one do prezentów. Obecnie nie jest to tak luksusowy towar i możemy przebierać nie tylko w całym mnóstwie przeróżnych ich rodzajów jak i własnoręcznie upiec je w domu. Do czego oczywiście Was gorąco zachęcam. 

Cynamon: Pierniczki świąteczne
Zdjęcie: Źródło

Przepis na pierniczki

Składniki:

0,5 kg mąki pszennej
łyżeczka sody oczyszczonej
15 dag masła
dwa żółtka
10 dag cukru
10 dag miodu
3 łyżki słodkiej śmietany
2 łyżeczki przyprawy do pierników
łyżeczka cynamonu.


Sposób przygotowania:

W rondlu rozpuścić masło i miód. Cały czas mieszamy dodając cukier, przyprawę do piernika i cynamon. W momencie, gdy składniki się połączą odstawiamy do przestygnięcia. Do wystudzonej masy dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. W misce łączymy ze sobą mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Mieszamy suche składniki, po czym wsypujemy je do masy miodowej i dodajemy śmietanę. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy dość grubo na stolnicy. Wycinamy dowolne kształty i układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy przez 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Przestudzone pierniczki dekorujemy lukrem, pisakami lub cukrem pudrem. 

Na koniec pozostaje wszystko jakoś uroczo zapakować i wręczyć najbliższym. 
Zdjęcie: Źródło
pierniczki
Zdjęcie: Źródło
Kolejna propozycja, którą zobaczycie już za chwilę zaintrygowała mnie na tyle, że nie mogłam o niej tutaj nie napisać. Ilekroć bowiem mowa o prezentach to nawet dając komuś prezent diy to jest on już w fazie finalnej. Z tym co zobaczycie teraz jest zupełnie inaczej. To my wręczmy komuś prezent, z którego obdarowana osoba ma własnoręcznie go przygotować. 

2. Brownies w słoiku 
________________________________________

Brownie, to nic innego jak bardzo ciemne, gęste no i oczywiście czekoladowe. Jego wielką zaletą jest to, że trudno jest je zepsuć, bo z natury już takie jest. Jego autorką jest Mildred "Brownie" Schrumpf, która według legendy zapomniała dodać do klasycznego ciasta czekoladowego proszku do pieczenia. Nie zraziła się jednak niepowodzeniem tylko pokroiła je na kwadraty i tak podała.  

Ciasto to okazuje się być idealnym w każdej sytuacji kryzysowej. Jest bowiem ekspresowe i zawsze się udaje. Do jego przygotowania w zupełności wystarczy gorzka czekolada, jajka, cukier, masło i mąka. Ciasto piecze się błyskawicznie a im krócej tym lepiej, bo dzięki temu jest błyszczące i wilgotne. Najczęściej Amerykanie dodają do niego orzechy jednak tak naprawdę można dodać niemal wszystko, co chcemy - rodzynki namoczone w rumie, skórkę pomarańczową lub kandyzowany imbir. 

Brownies maison en bocaux: le cadeau de Noël parfait !:
Zdjęcie: Źródło

Przepis na brownies w słoiku

Składniki:

3/4 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
1/3 szklanki kakao
3/4 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki białego cukru
150 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania: 

Do słoika o pojemności 750 ml wsypujemy kolejno składniki, lekko dociskając poszczególne warstwy. Czekoladę kroimy na bardzo małe kawałeczki i wsypujemy ją na sam wierzch. Zamykamy słoik. Ozdabiamy słoik według uznania. 

Dołączamy karteczkę z przepisem: Dodaj 125 ml wody, 125 ml oleju i 2 jajka. Wymieszaj trzepaczką. Piecz w 170 stopniach Celsjusza przez 35 - 40 minut.


3. Pralinki świąteczne
________________________________________

Praliny to nic innego jak czekoladki nadziewane masą kremową. Jedna z nich mówi, że po raz pierwszy przygotował je nadworny cukiernik jednego z francuskich królów. Jak więc widzicie praliny powstają według bardzo starych receptur. Ich głównym składnikiem jest wysokiej jakości masa czekoladowa naturalna, mleczna, śmietankowa lub biała - nosząca nazwę kuwertury. Pierwszym etapem przygotowania czekolady jest jednoczesne jej ogrzewanie i chłodzenie, które ma kluczowe znaczenie dla uzyskanych później pralin. Kolejnym zaś jest rozlewanie czekolady do form i nadawanie im tym samym odpowiedniego kształtu. Serce każdej czekoladki stanowi jak wiecie jej wnętrze a więc nadzienie. Najpopularniejszym jest nadzienie ganaszowe, w skład którego wchodzi śmietana, kuwertura oraz dodatki smakowe: likiery, starte owoce, orzechy lub inne. 

Pralinki świąteczne
Zdjęcie: Źródło

Przepis na pralinki świąteczne

Składniki: 

150 g biszkoptu jasnego gotowego
80 g twardego masła
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
5 łyżek spirytusu lub ulubionego likieru
50 g płatków migdałowych
do obtoczenia: 2 łyżki cukru pudru i kilka łyżek kakao

Sposób przygotowania:

Biszkopt należy pokruszyć, dodać masło starte na wiórki, startą czekoladę, 2 łyżki kakao, migdały, spirytus i wszystko zmiksować lub zagnieść przy pomocy widelca. Następnie uformować kulę. Wstawić do lodówki, by stężało. Po wyjęciu należy formować kuleczki, obtaczając je w cukrze pudrze lub kakao.

4. Irish cream
________________________________________

Grudzień jest miesiącem szczególnie kojarzonym z likierem śmietankowym na bazie irlandzkiej whiskey, który określa się mianem irish cream. Powszechnie kojarzony jest z marką likierów Baileys. Po raz pierwszy pomysł wyprodukowania likieru pojawił się  w 1971 r., gdy postanowiono stworzyć typowy, irlandzki likier na bazie whiskey - odzwierciedlający dziedzictwo kulturowe Irlandii, tradycyjne sztuki hodowli bydła oraz destylacji. Po długim okresie przechowywania ostatecznie produkt trafił na rynek w 1974 r. 

Likier produkowany jest ze specjalnie wyselekcjonowanego mleka, pochodzącego od 40 000 krów z irlandzkich firm. Nowatorstwo tego produktu polega na sztuce łączenia śmietanki z whiskey, do której wykorzystuje się modyfikowany olej roślinny. Na samym końcu procesu produkcji dodawane są pozostałe składniki: aromat czekoladowy, kombinacja ziaren kakaowca, wanilii, cuktu oraz karmelu. 

Jest to jeden z nielicznych likierów na bazie mleka, które mogą być przechowywane przez okres 2 lat od momentu produkcji. Doskonale smakuje jako dodatek do kawy, lodów, deserów a także składnik koktajli oraz drinków. 

irishcreamsnow2:
Zdjęcie: Źródło

Przepis na Irish Cream

Składniki
na dwie butelki:

2 szklanki śmietanki kremówki
3 kostki czekolady deserowej
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
puszka mleka skondensowanego słodzonego
puszka masy krówkowej ( kajmakowej )
2 szklanki whisky

Sposób przygotowania:

Szklankę śmietanki należy podgrzać a następnie rozpuścić w niej czekoladę oraz kawę. Dodać pozostałą część śmietanki oraz mleko skondensowane i masę kajmakową. Wszystko razem wymieszać. Następnie dolać whisky i ponownie wymieszać. Przelać do butelek, po czym dobrze schłodzić. Podawać schłodzone. 


5. Waniliowo - cynamonowy scrub do ciała
________________________________________


Po tych kulinarnych propozycjach nadeszła pora by odrobinę zmienić kierunek moich świątecznych prezentowych inspiracji. Teraz więc mam dla Was propozycję scrubu do ciała, który ma za zadanie pielęgnować skórę, usuwając z niej zanieczyszczenia a tym samym otwierając jej drogę do dalszych zabiegów. Nie muszę żadnej z Was mówić, że w ofercie sklepów jest całe mnóstwo tego typu produktów ale jeśli chcecie zaoszczędzić pieniądze, mieć produkt naturalny bez żadnych szkodliwych substancji a dodatkowo wykorzystać to co macie w domu, to przepis na scrub w wersji diy jest dla Was. Mało tego może on być świetnym pomysłem na świąteczny upominek. 



Przepis na waniliowo - cynamonowy scrub do ciała

Składniki:

3/4 szklanki cukru trzcinowego
3 łyżki cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki oleju migdałowego
2 łyżki oleju jojoba
1 łyżka witaminy E

Sposób przygotowania:

Cukier należy wymieszać z mielonym cynamonem, dodać olejki oraz ekstrakt z wanilii. Na końcu do mieszanki wlać witaminę E, po czym wszystko razem ze sobą połączyć. Scrub dzięki olejkom może stać nawet rok i nie ulegnie zepsuciu. Najlepiej jest przechowywać go w szklanym słoiczku w łazience. 

Zawarty w nim cukier ma za zadanie usunąć z ciała martwy naskórek, a olejki dostarczyć potrzebnych witamin i nawilżenia. To jednak nie jedyne zalety tego produktu. Ma nie tylko urodowe korzyści dla skóry ale także pomaga się odprężyć i zrelaksować.


To, co mogłyście zobaczyć powyżej to oczywiście zaledwie niewielka część inspiracji jakie możecie znaleźć w sieci. A tymczasem na koniec mam dla Was jeszcze kilka innych, nie mniej interesujących.



1) Obraz DIY, 2) mydełko w wersji diy, 3) świeczka, 4) inne spojrzenie na klasyczny słoik. 




5) SPA w słoiku, 6) zestaw dla pasjonata gotowania,7) kolejna już dekoracja ze słoikiem 


Zdjęcia:Źródło

8) aromatyzowana oliwa, 9) kubek diy, 10) świeczka diy, 11) słodkości diy

A jak to wygląda u Was dziewczyny? Jaki rodzaj prezentu preferujecie na Mikołajki?
Preferujecie prezenty własnoręcznie przygotowane czy raczej wolicie kupić coś gotowego?

16 komentarzy:

  1. Chętnie skorzystam z któregoś przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszy mnie to bardzo :) Ja z pewnością też sięgnę po któryś :)

      Usuń
  2. Ciekawe propozycje, kuszą mnie te pralinki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super pomysły, my mikołajek nie obchodzimy ale może warto jakiś miły drobiazg własnoręcznie zrobić. bardzo podoba mi się ten słoik z podgrzewaczem w środku

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne pomysły!

    Też będę piec pierniczki! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też mam w planach pierniczki :)

      Usuń
  5. U nas pierniczki na bank, ale pod choinkę. Zrobię tez chyba kule śnieżne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierniczki to świetny pomysł :) nie tylko pyszny prezent ale jeszcze własnej roboty:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajne propozycje - u mnie tradycyjnie pierniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. a ja skorzystam z przepisu i zrobię scrub do ciała :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne rzeczy, prawdziwa magia świąt :)
    zapraszam http://agaxja.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja w weekend przygotowałam już pierwsze pierniki na prezenty :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie pozostawione na moim blogu komentarze :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...