KULINARIA - piątek, 18 marca 2016

Wielkanocne potrawy: Babka majonezowa

Drogie moje, jak by na to nie spojrzeć coraz mniej czasu dzieli nas od Świąt Wielkanocnych. Niektóre z Was z pewnością stwierdzą, że jeszcze nie pora na to, by rozpocząć świąteczne przygotowania. Do niedawna sama zaliczałam się do grona tych osób, które na ostatnią chwilę pozostawiały nawał czekających mnie obowiązków, starając się by jednocześnie scedować większość z nich na innych. Od poprzednich świąt zaczęłam zupełnie inaczej spoglądać na nie i przygotowania do nich. Staram się, by mój wkład był zauważalny dla pozostałych domowników, a tym samym odciążył trochę moją Mamę na barkach, której spoczywały dotychczasowe obowiązki. W tym roku postanowiłam więc dość wcześnie zabrać się do przygotowań. Już zaczęłam rozglądać się za pomysłami na wielkanocne dekoracje, które można samodzielnie wykonać w domowym zaciszu, nadając mu zarazem świątecznego ale i wiosennego charakteru.


Przeglądam też kulinarne inspiracje, by zawczasu zdołać je wypróbować i mieć takie swoje pewniaki wprost na stół. Tym bez czego nie wyobrażam sobie świąt z całą pewnością są wypieki. Moim numerem jeden jest tu uważana za kultowy wypiek puszysta babka wielkanocna, którą przygotować można na wiele różnych sposobów. Znajdziecie przepisy na babki migdałowe, piaskowe, czekoladowe, ponczowe, drożdżowe, cytrynowe, maślane, orzechowe oraz serowe. 




Ja dzisiaj mam  przepis na babkę w wydaniu, które z pewnością wiele z Was zadziwi - babkę majonezową. Jest to bowiem jedno z najszybszych ciast, jakie możecie przygotować na Wielkanoc, w nawale przedświątecznych obowiązków. To, co może zachęcić Was do wypróbowania tego przepisu to z całą pewnością prostota i szybkość. Nie powinien Was zniechęcić dość nietypowy dobór składników. Pojawienie się tu majonezu w żadnym stopniu nie pływa na smak babki. Ma on za to przypisane zupełnie inne zadanie. Polega ono na zastąpieniu masła, oleju, mleka, które na ogół dodawane jest do wypieków. 

Jeśli mimo wszystko targają Wami skrajne emocje i nie potraficie przekonać się do babki majonezowej, nie pozostaje mi nic innego jak zachęcić Was do wypróbowania przepisu. Teraz jest jeszcze czas na to, by sprawdzić czy ta propozycja wkupi się w Wasze łaski. Zapewniam, że prócz przygotowań ograniczonych do minimum wypiek ten ma same zalety. Jest bowiem niezwykle smaczny, delikatny i puszysty. 



Przepis na babkę majonezową pochodzi ze strony internetowej marki Winiary, która znana jest niemal wszystkim Polakom od ponad 70 - ciu lat. Uważana jest za synonim nie tylko domowej kuchni, ale także rodzinnej atmosfery i tradycyjnego polskiego smaku z współczesnym podejściem do gotowania. Z całą pewnością więc przypadnie do gustu zarówno zwolennikom tradycyjnej jak i nowoczesnej kuchni. A tymczasem nie pozostaje mi nic innego, jak zaprosić Was do wypróbowania przepisu. 

PRZEPIS NA BABKĘ MAJONEZOWĄ - WINIARY

" Bardzo prosta, a przy tym przepyszna babka majonezowa z cytrynową nutką, której wyjątkowy smak nadaje dodatek Majonezu Dekoracyjnego. Po ubiciu białek resztę składników delikatnie mieszamy, by piana nie opadła i ciasto pozostało puszyste. Kto lubi, może do surowego ciasta dodać otartą skórkę z wyszorowanej i sparzonej cytryny. Babkę majonezową możemy oblać cytrynowym lukrem lub polewą czekoladową z kilkoma kroplami soku z cytryny."

Łączny czas: 60 minut ( Przygotowanie: 20 minut, Oczekiwanie: 40 minut ). 12 Porcji. Kalorie: 216 kcal/ 1 porcje. 

POTRZEBNE SKŁADNIKI



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zdjęcie: Źródło


zBLOGowani.plNieco zmodyfikowałam przepis rezygnując z lukru i polewy. Zamiast tego najzwyczajniej posypałam ciasto cukrem pudrem. Teraz nie pozostaje mi nic innego jak po raz kolejny zachęcić Was do wypróbowania przepisu, życzyć Wam smacznego i zapewnić, że nie trzeba mieć jakichś szczególnych kulinarnych umiejętności by ją przygotować, czego jestem namacalnym przykładem. 






Jak Wam się podoba ta propozycja wielkanocnego wypieku? 
Znacie już ten przepis? Przekonałyście się jak wyśmienicie smakuje?

  1. Odpowiedzi
    1. I tak też smakuje. Wczoraj koleżanka jak tylko jej spróbowała od razu chciała przepis.

      Usuń
  2. uwielbiam babki, majonezową, cytrynową, bez różnicy, w tym roku nic nie piekę. od 10 stycznia jestem na diecie ale odchudzanie idzie mi bardzo wolno. spadły mi tylko 4 kg.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To i tak świetny wynik :) Gratuluję samozaparcia. Chętnie poczytam u Ciebie o Twoich inspirujących propozycjach posiłków i postępach w odchudzaniu. Może mnie zmotywujesz :)

      Usuń
  3. Ja od dawna robiłam z babcią i mamą babkę. Teraz to mój mały popis, który zawsze wychodzi :D

    Jeśli nie masz nic przeciwko wspólnemu obserwowaniu, to zapraszam, na pewno się odwdzięczę.
    Jedynie daj znać że zaczęłaś :))
    Mój blog ♥ Serdecznie zapraszam na nowy post! Zapraszam do obserwacji. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. oh baby wielkanocne! uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Babka majonezowa jest bardzo dobra, dlatego że jest wilgotna, bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. beautiful blog :) happy Sunday!
    I am new follower :)

    http://itsmetijana.blogspot.rs/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie pozostawione na moim blogu komentarze :)