środa, 20 kwietnia 2016

Przepis na tartę z cytrynowym kremem lemon curd

Drogie moje, w dniu dzisiejszym przygotowałam dla Was post kulinarny, którego głównym bohaterem jest tarta. Pomysł na nią nie zrodził się przypadkiem a został zaczerpnięty z fantastycznego bloga kulinarnego DAYLICOOKING i oparty o przepis na KAKAOWĄ TARTĘ Z CYTRYNOWYM KREMEM LEMON CURD. Zanim jednak go Wam zdradzę, pokrótce opowiem o tym czym jest ten rodzaj ciasta i skąd się wywodzi. Wiem, że na palcach jednej ręki mogłabym policzyć tych, którzy go nie znają, nie mniej jednak czuję się w obowiązku sięgnąć do korzeni tego typu potrawy. A zatem moje drogie, zaczynamy.


Tarta jest ciastem pochodzącym z Francji. To rodzaj wytrawnego lub słodkiego dania, które składa się z ciasta i nadzienia. Najczęściej spotyka się je przygotowane na kruchym cieście, francuskim lub drożdżowym. Wypełnienie natomiast może mieć postać słodkiego nadzienia ( owoców, kremu, czekolady lub karmelu ), lub pikantnego ( mięsa, różnego rodzaju serów, grzybów, ryb, owoców morza i warzyw). Czasem wytrawne nadzienie wiązane jest za pomocą masy śmietanowo - jajecznej.


Zarówno wytrawne jak i słodkie tarty pieczone są w różnokształtnych foremkach, metalowych z wyciąganym dnem, silikonowych, czy przy pomocy metalowych obręczy.

W zależności od zastosowanego nadzienia tarty mogą pełnić rolę przystawki, przekąski, obiadu lub kolacji z dodatkiem bukietu sałat jak również jako deser.


Po tym jakże wyczerpującym wstępie nadeszła pora, by skoncentrować  się na bohaterze dnia a więc wspomnianej już tarcie. Na blogu DAYLICOOKING, pojawia się przepis na ciasto to w wersji kakaowej, do którego przygotowania potrzebujecie:

Składniki: 

ciasto: 

1 szklanka mąki pszennej
100 g zimnego masła
1/3 szklanki drobnego cukru
szczypta soli
3 płaskie łyżki kakao
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 żółtko

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać razem z kakao, dodać zimne masło i sól. Posiekać całość dużym nożem, aż powstaną niewielkie grudki masła. Żółtko wymieszać ze śmietaną, dodać do reszty składników. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i odstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut. Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykleić  nim formę. Brzegi powinny być lekko zawinięte do góry. Ciasto ponakłuwać widelcem i ponownie wstawić do lodówki na kolejne minimum pół godziny po tym czasie podpiec w temperaturze 190 stopni przez kilkanaście minut. 


Moja propozycja natomiast zdecydowanie różni się od powyższej, ponieważ postawiłam raczej na klasyczny wariant kruchego ciasta, bez żadnych dodatków. Poniżej znajdziecie mój przepis na kruche ciasto, które zawsze wychodzi i smakuje pysznie. Nauczyła mnie go Mama i ilekroć mam je przygotować sprawdza się znakomicie. Wszystko to czego potrzebujecie do jego przygotowania to:

3 szklanki mąki 

2 całe jajka

2 żółtka 

1 margaryna

1 łyżka smalcu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 szklanki cukru pudru


Sposób przygotowania:

Mąkę należy przesiać przez sitko na stolnicę. Dodać margarynę i posiekać. Następnie wbić jajka, wsypać cukier i proszek do pieczenia. Wszystko razem bardzo szybko wyrobić. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki. 


Teraz nadeszła pora by zabrać się za przygotowywanie nadzienia. Jest ono dokładnie takie jak lubię - proste do zrobienia i przepyszne. Wiem, co mówię moje drogie ponieważ ciasto z dodatkiem tego kremu - lemon curd, zniknęło ze stołu w mgnieniu oka.

lemon curd z bloga DAYLICOOKING

3 średnie cytryny o ładnej, gładkiej skórce

2 jajka

200 g cukru

1 lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej

100 g masła


Sposób przygotowania: 

Cytryny wyszorować, sparzyć i zetrzeć skórkę, następnie przekroić i wycisnąć z nich sok. Do garnuszka wbić jajka, dodać cukier, sok i skórkę oraz mąkę ziemniaczaną. Przy użyciu miksera lub trzepaczki rózgowej wszystko razem połączyć. Ustawić na niewielkim ogniu i cały czas mieszając gotować przez około 2 minuty. ( Trzeba energicznie mieszać, aby krem nie przypalił się. Można go przygotować w kąpieli wodnej, wtedy nie ma obaw o przypalenie, jednak trwa to znacznie dłużej.) Odstawiony z ognia krem można przetrzeć przez sitko, jeśli ma zbyt dużo grudek. Do zmiksowanego kremu, jeszcze ciepłego, dodać masło i zmiksować do uzyskania aksamitnego kremu.
Na upieczone ciasto wyłożyć ciepły jeszcze krem cytrynowy. Tartę podawać dobrze schłodzoną w lodówce.


Ciasto przypadło do gustu rodzinie, przyjaciołom i koleżankom. Te ostatnie poprosiły mnie nawet o podzielenie się z nimi przepisem. Jakże więc mogłam odmówić? Powiększą one zatem grono osób, które zachwycają kolejnych ludzi orzeźwiającym aromatem cytryny. Jeśli więc poszukujecie szybkiego ciasta, to jest idealne.

Znacie już tę tartę z dodatkiem kremu lemon curd?
Lubicie ten rodzaj deserów?

17 komentarzy:

  1. Mm uwielbiam takie "kwaśne" słodkości ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis :D Muszę spróbowac bo bardzo mam ostatnio ochotę na coś cytrynowego :D
    Mój blog ♥ Serdecznie zapraszam !

    OdpowiedzUsuń
  3. ja uwielbiam tarte malinową < 333

    OdpowiedzUsuń
  4. skuś się i zrób z kakaowym spodem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie ku temu okazja. Obiecałam mamie że zrobię jej na rodzinną uroczystość. :) Dzięki za inspirację :)

      Usuń
    2. życzę smacznego i bardzo się cieszę z Twoich słów :***

      Usuń
  5. mniammm, piękne i pyszna na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda niezwykle apetycznie, ja ostatnio robiłam tartę cytrynową z dodatkiem czekolady, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ty kusicielko, co za pyszności pokazujesz.

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis zapisuje i bede działać! :) mam nadzieje, ze wyjdzie taka smakowita jak Twoja :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie pozostawione na moim blogu komentarze :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...