niedziela, 12 czerwca 2016

Truskawkowe propozycje w menu

Drogie moje, weekend w pełni a przy tym sam szczyt sezonu truskawkowego. Grzechem więc było by nie poświęcić im uwagi, zwłaszcza że cieszą się one ogromną popularnością ze względu na smak i aromat. Doskonale pasują zarówno do deserów, owocowych i wytrawnych sałatek czy orzeźwiających smoothie. Truskawki są przy tym soczyste, zawierają dużo wody i stanowią doskonałe źródło witaminy C.

Domowe lody truskawkowo-arbuzowe, fot. Fotolia
Zdjęcie: Źródło

LODY TRUSKAWKOWE Z ARBUZEM I MIĘTĄ

SKŁADNIKI: 2 szklanki umytych truskawek, 2 szklanki arbuza bez pestek, kilka listków mięty, sok z połowy limonki. Opcjonalnie: Jogurt naturalny.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wszystkie składniki miksujemy przy pomocy blendera, a następnie uzyskaną masę przelewamy do foremek do lodów i schładzamy w zamrażarce, najlepiej przez całą noc. 


W ostatnich dniach temperatura dawała się we znaki. Miło było więc wówczas sięgnąć po smaczne, aromatyczne owoce nie koniecznie tylko w jednej, tej najprostszej postaci. Była to okazja ku temu, by przygotować z nich orzeźwiające napoje no i oczywiście pyszne lody, na które przepis znajdziecie powyżej. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że jest to deser idealny, ponieważ dostarcza znacznie mniej kalorii. Przyczyna jest prosta. Nie dodaje się do niego cukru, śmietany a nawet mleka, dlatego z pewnością przypadnie do gustu osobom dbającym o formę przed zbliżającymi się wakacjami. Świetnie natomiast komponuje się z dodatkiem arbuza, który zapewnia porządną dawkę orzeźwienia. Propozycja ta jest na tyle prosta w przygotowaniu, że poradzi sobie każdy bez względu na umiejętności, zyskując jednocześnie nietypowe połączenie smaków. 

Lody to jednak nie wszystko, co możecie zrobić przy użyciu truskawek. Z pewnością same nie raz piekłyście jakieś pyszne ciasto, dodając do niego właśnie te owoce. Ja ostatnio pokochałam tarty. Nie jest trudno domyślić się dlaczego. Są one bowiem nie tylko proste i szybkie w przygotowaniu ale także świetnie wyglądają i pysznie smakują. Podstawą każdej tarty jest kruche ciasto, do którego potrzeba: 200 g mąki, 115 g masła, 1-2 łyżek cukru pudru, 1 żółtka i ewentualnie odrobiny soku z cytryny. Samo przygotowanie polega jedynie na połączeniu wszystkich składników ze sobą, zagnieceniu w kulę a następnie zawinięciu w folię i schłodzeniu przez 30 - 60 minut. Pozostaje już potem tylko upiec ciasto w temp. 180 stopni przez 20-25 minut i odstawić do wystygnięcia. 

TARTA Z TRUSKAWKAMI

W tym samym czasie możemy przygotować sobie jeden z najprostszych kremów. Potrzeba do niego naprawdę niewiele składników, bo zaledwie 250 g serka mascarpone oraz 2 tabliczki białej czekolady a smak z pewnością przypadnie Wam i Waszym gościom do gustu. 

Ciasteczkonomia: Szybka tarta z truskawkami:
Zdjęcie: źródło

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po czym przelewamy ją do miski z mascarpone, cały czas miksując. Po dokładnym połączeniu składników, otrzymany krem schładzamy w lodówce przez około 60 minut. Po upływie tego czasu wykładamy go na wcześniej upieczony spód. Dekorujemy przy użyciu owoców. Ja polecam tu sięgnąć po truskawki. Posypujemy listkami mięty albo skórką z cytryny i cukrem pudrem. 

Post uznałabym za niekompletny gdyby zabrakło w nim jednego z najbardziej oczywistych połączeń - truskawek i czekolady. 

TARTA Z TRUSKAWKAMI I CZEKOLADĄ

Tarta z truskawkami i czekoladą, fot. Fotolia:
Zdjęcie: Źródło

SKŁADNIKI: SPÓD: 100 g masła, 120 g mąki orkiszowej lub pszennej, 30 g kakao, 1 żółtko, 50 g cukru kokosowego. NADZIENIE: tabliczka gorzkiej czekolady, 40 g masła, puszka mleka kokosowego, 3 łyżki syropu klonowego oraz szklanka truskawek.

PRZYGOTOWANIE: W przypadku spodu postępujemy identycznie jak w przepisie powyżej. Pozostaje więc kwestia nadzienia. W rondelku rozpuszczamy mleko kokosowe z dodatkiem czekolady i syropu klonowego. Ważne jest by masa uzyskała jednolitą konsystencję. Wówczas zdejmujemy rondelek z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie rozprowadzamy krem na wcześniej upieczonym, chłodnym spodzie. Wstawiamy do lodówki by stężał. Dekorujemy truskawkami i ponownie schładzamy ( min. przez godzinę ). Ciasto podajemy posypane wiórkami kokosowymi albo posiekanymi pistacjami. 

No a na sam koniec pozostawiłam sobie napój, toteż każdy z pewnością pośród propozycji znajdzie coś dla siebie. Zwłaszcza kiedy dodam, że bohater dzisiejszego posta ( czyt. truskawki ) ma ogromne pokłady witaminy C, przez co przewyższa nawet takie owoce jak cytryna czy grejpfrut. Dodatkowo zawiera witaminę PP, która wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu i zapobiega chorobom serca. Poza tym to prawdziwa kopalnia soli organicznych, przyczyniających się do poprawy przemiany materii. 

TRUSKAWKOWY SMOOTHIE Z BANANEM

Koktajl z truskawkami, quinoą i rumiankiem:
Zdjęcie: Źródło

SKŁADNIKI: 200 g truskawek, 1 banan, 1/2 szklanki zimnego mleka, 2 łyżki jogurtu naturalnego i 1 łyżka cukru.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Truskawki myjemy a następnie usuwamy z nich szypułki. Razem z bananem umieszczamy je na godzinę w zamrażalniku, pamiętając by wcześniej usunąć z niego skórkę. Po upływie tego czasu wszystkie składniki razem miksujemy i gotowe. 


 Cytaty, sentencje, napisy - Smacznego - 142


A jakie pyszności Wy przygotowujecie w sezonie truskawkowym? 
Macie jakieś sprawdzone receptury?

17 komentarzy:

  1. Tarta mnie kusi, wygląda tak, że tylko ręke wyciągnąć po taki kawałeczek :) Szkoda, że truskawki są tak krótko, trzeba się najeść tak, żeby starczyło na całą zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja robię sobie głównie truskawkowe koktajle, właśnie z bananem, mlekiem lub innym nabiałem, czasami z zatopionymi bezami - mniammm

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam wczoraj ciasto z truskawkami i pianką, które zniknęło w mgnieniu oka :)
    Uwielbiam też koktajle, ale bez dodatku banana. Szkoda, że w tym roku tak krótko będą truskawki, przez suszę :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też miałam coś upiec ale nie miałam czasu :)

      Usuń
  4. ale robisz smaka :-) ale takiego koktajla zaraz sobie zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetna sprawa! wypróbuję wszystkie :)
    zapraszamy w wolnej chwili :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam truskawki :) Lody truskawkowe z arbuzem i miętą wyglądają obłędnie, muszę takie zrobić :D
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Great items Really interesting post...thx for sharing! xx

    OdpowiedzUsuń
  8. These photos are amazing! I'd like to cook all dishes now. Thanks for sharing!
    with ♥ by Masha | BRIGHT QUIETNESS

    OdpowiedzUsuń
  9. Boże kocham truskawki <3! Na pewno coś sprawdzę z twoich propozycji:D
    Mój blog ♥ Serdecznie zapraszam !

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam koktajle z truskawek <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Lodami podbiłaś moje serce <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Całe życie nie jadłam truskawek, a od jakichś 3 lat normalnie napaść się nie mogę. Bananowo-truskawkowe smoothie to istne niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie pozostawione na moim blogu komentarze :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...